Какво е устойчива мода и защо трябва да ти пука?

Какво е устойчива мода? Дали е поредният маркетингов трик или е наистина важна за нас, за околната среда и за качеството на живота

Какво е устойчива мода и защо трябва да ти пука?

Модерно е да се говори за устойчива мода, терминът циркулира в индустрията и много хора го използват. Дали обаче това е поредният маркетингов трик или има нещо по-съществено зад него?

Какво точно е устойчива мода?

Какво точно е устойчива мода?

Най-общо казано, движението за устойчива мода има за цел да създава облекло, което е етично изработено и щадящо околната среда. Звучи просто, нали?

Проблемът е, че да бъдеш “етичен” обикновено върви ръка за ръка с по-големи разходи за производство и по-ниска печалба. Ето защо много брандове предпочитат да не го правят.

Единственият начин промяната да се случи е, ако потребителите започнат да обръщат повече внимание на производителите, които жертват от своята печалба, за да създават продукти с грижа към околната среда.

Защо устойчивата мода е важна?

Защо устойчивата мода е важна?

Може да се изненадаш или пък не, но модната индустрия е един от най-големите замърсители на планетата. Всъщност модата е на второ място след петрола по отношение на замърсяването. Компаниите в бранша са отговорни за 20% от световното промишлено замърсяване на водите.

Освен това текстилните фабрики използват 20 000 различни химикали, много от които канцерогенни, за производството на дрехи. Повечето от тези дрехи са изработени от пластмаса. Това създава истинска катастрофа в замърсяването на океаните с микрофибри. За хората, които работят в индустрията, устойчивата мода означава и по-добри условия на труд, по-добро заплащане и по-малко незаконни фабрики.

Единственият начин да се прекъсне този цикъл на смърт, разрушение и замърсяване е да се стремим към устойчивост.

Какво прави дрехите устойчиви?

Какво прави дрехите устойчиви?

Брандовете не могат да заявят, че са устойчиви, само защо имат рециклируеми опаковки. Терминът устойчива мода прониква във всеки аспект на индустрията.

От фермите, където се отглежда памукът, до фабриките, в които се тъче платът. Устойчива мода е само тогава, когато всяка част от процеса е отговорна.

Според доклада на ООН на Световната комисия по околна среда и развитие, устойчиво развитие е:

“Задоволяване на нуждите на настоящето, без да се компрометира способността на бъдещите поколения да задоволяват собствените си нужди.”

Само облекло, което е изработено от екологично чисти материали, използва отговорно природните ресурси и не наранява никого в процеса, може да се счита за устойчива мода.

Ние в BallHole вярваме, че е важно да живеем в по-добър и чист свят, който гледа уверено към бъдещето. Ето защо предпочитаме дрехите, които предлагаме да бъдат от 100% органични материали и производители, които вярват в устойчивото развитие.

Предлагаме ти някои модели, които да разгледаш, в случай, че и за теб устойчивата мода не е просто поредната купешка думичка

Виж всички продукти

Избрани kato
за #теб

Тениски с принт, дрехи и аксесоари, подбрани като за теб. Открий твоята нова находка в уникалния ти стил.

Още за четене

Количка
Както всички, и ние ползваме бисквитки.

Грабни
отстъпка

Абонирай се за бюлетина и пазарувай с -5% отстъпка. Разбирай първи за новите ни предложения.