Откъде идва първият суичър и как еволюира до наши дни

Разбери откъде води началото си това удобно и практично облекло, кога е създаден първият суичър и как се развива до днешния си вид.

Откъде идва първият суичър и как еволюира до наши дни

Суичърът днес се е превърнал в универсална дреха, която присъства в гардеробите на хората по целия свят. Но откъде води началото си това удобно и практично облекло, кога е създаден първият суичър и как се развива до днешния си вид, който всички толкова харесват? Разбери повече за любопитната история и еволюцията на суичърите до наши дни.

Откъде тръгват суичърите?

Суичърите водят началото си от характерните за средновековните монаси дрехи с качулка. Тя била използвана за затопляне и защита от природните елементи. С течение на времето наметалото с качулка се превръща в по-практично и удобно облекло, което може да се носи в ежедневието.

Поява на първият суичър със съвременен дизайн

Първият суичър такъв, какъвто го познаваме днес, е създаден през 30-те и 40-те години на XX век. Тогава той се използва най-вече от хора, практикуващи физически труд и спортисти, които се нуждаят от топла и удобна дреха, докато практикуват заниманията си. Постепенно суичърите придобиват популярност и сред студентите, харесващи комфорта, който те им осигуряват, докато водят активен начин на живот.

Начало на масовото производство на суичъри

Една от първите компании, които започват масово производство на суичъри е Champion, американска марка за спортно облекло, основана през 1919 г. Суичърите на Champion са изработени от плътен памук и са предназначени за спортисти, които ги носят по време на тренировка или за да се сгреят по време на почивките.

Суичърите стават популярни по целия свят

През 70-те години на XX век суичърите придобиват популярност по целия свят с възхода на хип-хоп културата и уличната мода. Качулката се превръща в символ на уличната култура и много хора я възприемат като начин да изразят своята индивидуалност и стил. Суичърите стават популярни също сред скейтъри и сърфисти, които също харесват комфорта и характерния стил, който тези дрехи имат.

Развитие и еволюция на суичърите

През десетилетията суичърите не спират да се развиват. Те се превръщат в основна част от гардероба на хората по целия свят. Днес тези дрехи се предлагат в безброй различни стилове и цветове, изработват се от всевъзможни материали и могат да бъдат носени във всякакъв стил и по всеки повод.

Тенденциите за защита на околната среда и развитието на устойчивата мода дава тласък и на суичърите от органичен памук. В последните години те стават все по-популярни сред хората, които имат отношение към екологичните въпроси и ги е грижа какво носят.

В крайна сметка суичърите имат богата и интересна история. Хората са започнали да ги използват заради тяхната практичност и комфорт. В наши дни са се превърнали в любима дреха и значителна част от модната индустрия. Независимо дали носиш суичъри заради комфорта или твоя стил и начин да изразиш себе си, трудно е да отречеш влиянието, което те имат върху модата и културата.

В BallHole също харесваме суичъри и създаваме уникални дизайнерски модели, които никой фен на този стил не може да пропусне! 😉

Виж още суичъри!

Избрани kato
за #теб

Тениски с принт, дрехи и аксесоари, подбрани като за теб. Открий твоята нова находка в уникалния ти стил.

Още за четене

Количка
Както всички, и ние ползваме бисквитки.

Грабни
отстъпка

Абонирай се за бюлетина и пазарувай с -5% отстъпка. Разбирай първи за новите ни предложения.