Какво е органичен памук и защо е по-добър за околната среда?

Производството на органичен памук е по-щадящо околната среда, по-доходоносно за фермерите и по-добро за теб

Какво е органичен памук и защо е по-добър за околната среда?

Памукът е основен материал в модната индустрия. Той представлява около една трета от влакната, използвани в производството на дрехи и текстилни изделия по света. Много хора мислят, че правят добър избор както за себе си, така и за околната среда, купувайки си дрехи, изработени от памук. В края на краищата той е естествен и възобновяем ресурс. Въпреки това обаче екологичното и социално въздействие на конвенционално отглеждания памук е много по-лошо, отколкото си мислиш. Ето защо набиращият все повече популярност органичен памук, е далеч по-добро решение и ние ще ти разкажем защо.

Конвенционално отглеждан памук

Конвенционално отглеждан памук

Да, памукът се извлича по естествен път от едноименното растение, което го прави възобновяем и биоизградим материал. Въпреки това се смята, че всяка година производството на конвенционален памук използва 16% от световните инсектициди и около 6% от световните пестициди. Това са шокиращи цифри дори само за една реколта. Тези химикали често са силно токсични, замърсяват подземните води и отделят азотен оксид. Това е парников газ, който сериозно допринася за изменението на климата.

Деградацията на почвата, причинена от химикалите, често води намаляващи добиви, които изправят земеделските производители пред бедност. Сякаш всичко това не е достатъчно, но пестицидите и торовете, използвани за конвенционалното отглеждане на памук, могат да причинят сериозни заболявания и дори смърт сред хората, въвлечени в производството. Освен това те могат да бъдат токсични и за кожата ти.

Памукът също така е изключително влаголюбива култура. Той изисква около 2700 литра вода, за да даде достатъчно фибри за производството на само една тениска. За да си го представиш по-добре – средно на човек му отнема около 900 дни, за да изпие такова количество вода.

Органичен памук

Органичен памук

Нарастващата осведоменост за отрицателното въздействие от конвенционалното производство на памук води до все по-голям интерес и повишено търсене на органичен памук. Той се отглежда без използване на химикали и генетично модифицирани семена.

Използвайки естествени торове вместо токсични, производството на органичен памук създава много по-малко емисии на парникови газове. Освен, че е по-добър за планетата, той е по-добър за фермерите, запазвайки плодородността на почвата, а също и за самия теб. Системите за биологично производство се фокусират върху грижата за почвите и изграждането на биологично разнообразно земеделие.

А какво да кажем за консумацията на вода? Почвата без пестициди изисква по-малко вода, както и семената без ГМО. В допълнение, повечето органичен памук се отглежда в малки ферми, които са способни да се захранят само от естествените дъждове. Всичко това означава, че органичният памук използва приблизително 90 процента по-млако “синя” вода от конвенционалния.

Органичен памук срещу конвенционален памук

Органичен памук срещу конвенционален памук

По-малко от 1% от памука, отглеждан в световен мащаб, е органичен. Може би се чудиш, защо това е така, след като конвенционалното производство е толкова вредно. Отговорът е прост. Културите са генетично модифицирани и всички изброени токсични химикали защитават и подхранват растението. Конвенционалният памук е по-ефективно решение по-тношение на количеството.

Органичният памук от своя страна е много по-малко вреден, но и той може да не е идеалният вариант. По-малкият добив от културата означава, че за отглеждането ѝ са необходими повече земеделски площи. Това означава, че трябва да се разчисти допълнтелно обработваема земя, което води до обезлесяване. Това неизбежно е свързано с глобалното затопляне, загубата на биоразнообразие и много други екологични проблеми.

В заключение

В заключение

Да, органичният памук е по-доброто решение, но само ако го използваме отговорно и намалим значително консумацията си като общество. Една добра стъпка в тази посока е да обръщаш внимание и да използваш дрехи, произведени от сертифициран органичен памук, което гарантира разумното му производство. Също така можеш да практикуваш по-бавен и устойчив подход към твоя личен стил, правейки по-малко и по-съзнетелни покупки, грижейки се по-добре за дрехите си и насърчвайки другите да го првавят.

BallHole е бранд с отношение към околната среда и устойчивата мода. Всички наши тениски са изработени от 100% органичен памук и изцяло авторски принт. Ето за какво говорим! 😉

Всички дамски тениски Всички мъжки тениски

Избрани kato
за #теб

Тениски с принт, дрехи и аксесоари, подбрани като за теб. Открий твоята нова находка в уникалния ти стил.

Още за четене

Количка
Както всички, и ние ползваме бисквитки.

Грабни
отстъпка

Абонирай се за бюлетина и пазарувай с -5% отстъпка. Разбирай първи за новите ни предложения.