Топ 20+ на най-култовите тениски за всички времена

Обзалагаме се, че вече се сети за поне няколко от най-култовите тениски - "I ♡ NY", "Keep Calm and Carry On" или логото на The Rolling Stones.

Топ 20+ на най-култовите тениски за всички времена

Обзалагаме се, че вече се сети за поне няколко – “I ♡ NY”, “Keep Calm and Carry On” или прословутото лого с устата на The Rolling Stones. Причините това да станат най-култовите тениски са различни. Общото е, че всички те са намерили своето място в стената на славата на тениските.

1. I ♡ NY

I ♡ NY

© Pinterest

…Едновременно лого е слоган на Голямата ябълка. Първоначално създадено през 1977 г. за насърчаване на туризма, логото на Ню Йорк придобива култов статут и често се използва в различни рекламни кампании. Дизайнът става особено популярен след 11 септември, когато много посетители и жители на града носят тази тениска, за да покажат подкрепата си за засегнатите от терористичните атаки.

2. Логото на The Rolling Stones

Логото на The Rolling Stones

© Pinterest

Тази тениска е използвана първо от The Rolling Stones през 70-те години на миналия век и символизира характерното плезене на Мик Джагър. Скоро след това тениската става емблематична в света на рока и продължава да е популярна и до днес.

3. Frankie Says Relax

Frankie Says Relax

© Pinterest

Тениската става популярна през 1984 г., когато BBC забранява песента на групата Frankie Goes to Hollywood – Relax. В резултат на това масово хората започват да си купуват сингула на групата и да носят тениската с посланието Frankie Says Relax.

4. Choose Life

Choose Life

© Pinterest

Това е една от най-големите тениски, правени някога, в буквалния смисъл, тъй като е проектирана в характерния за 80-те стил на широките дрехи. Целта на тениската е да популяризира сингъла на Wham! – Wake Me Up Before You Go Go. След премиерата на клипа, тениските Choose Life започват да се разграбват като топъл хляб от рафтовете на магазините.

5. The Smiley Face

The Smiley Face

© Pinterest

Оригиналното смайли е проектирано през 1963 г. От покойния Харви Рос Бол като лого на застрахователна компания. Целта е логото да насърчи служителите да се усмихват повече. През 1972 г. Франклин Луфрани регистрира усмихнатото лице за комерсиална употреба и започва да продава тениски The Smiley Face. Дали Форест Гъмп е вдъхновение за този дизайн или не? Това е друга история…

6. I’m with stupid

I’m with stupid

© Pinterest

Най-вероятно никога няма да спечели награда за дизайн (или финес), но тази тениска продължава да е популярна по целия свят. Произходът не е ясен, но със сигурност е тук, за да остане.

7. Мики Маус

Мики Маус

© Pinterest

Като маркетингов инструмент, Мики Маус се е появил на почти всички, върху което може да се отпечата. Първата тениска с него е създадена през 40-те, когато популярността на героя започва да нараства и до днес все още е обичана както от възрастни, така и от деца.

8. Stüssy

Stüssy

© Pinterest

Създадена от производителя на дъски за сърф Шон Стъси, за да допълни гамата му от сърфове, тя все още е една от най-готините стрийт уеър тениски. Първоначално той не е планирал да прави пари от това, но дизайнът му се оказва вечен.

9. Супермен

Супермен

© Pinterest

Както можеш да се досетиш, тениската води началото си от емблемата, използвана върху костюма на Супермен. Тя се превръща в един от най-популярните символи на поп културата и до наши дни.

10. Hard Rock Café

Hard Rock Café

© Pinterest

Носенето на тази тениска показва колко голям пътешественик си (освен ако просто не си я поръчал онлайн). Тениската първоначално е създадена за местен футболен отбор в Лондон, спонсориран от Hard Rock Café. Излишните бройки са раздадени като подарък за клиенти, а останалото е история.

11. Keep Calm

Keep Calm

© Pinterest

Тук разновидностите са буквално безкрайни. Само в случай, че не знаеш, Keep Calm and Carry On е слаг от плакат, създаден от британското правителство преди Втората световна война, за да мотивира обществото.

12. Че Гевара

Че Гевара

© Pinterest

Няма спор, че тази тениска е една от най-популярните, създавани някога. Дали хората, които я носят, разбират политическата идеология зад нея, е друга тема.

13. Аладин Сейн

Аладин Сейн

© Pinterest

Почивайте в мир, г-н Боуи – вие бяхте единствен по рода си. И тениската, която изобразява известния му образ Аладин Сейн заслужава да попадне в тази класация.

14. Тениската със смокинг

Тениската със смокинг

© Pinterest

Искаш да изглеждаш официално и в същото време да се чувстваш така, сякаш носиш любимата си тениска? Та-да – готово! Стилно!

15. Логото на Harley Davidson

Логото на Harley Davidson

© Pinterest

Ако и твоето лого е толкова яко, колкото това на Harley Davidson, защо да не го покажеш на целия свят?

16. Ramones

Ramones

© Pinterest

Вдъхновена от емблемата на американската президентска институция, тази тениска днес няма много общо с пънк корените си. Можеш да я намериш във всеки H&M или подобните магазини. Като оставим настрана спора мъртъв ли е пънкът или не, дизайнът е наистина страхотен.

17. Lifeguard

Lifeguard

© Pinterest

Секси хора в страхотна форма, които също така са способни да спясят живота ти. Тази тениска не дава гаранция за това, но все пак е забавна.

18. Bazinga

Bazinga

© Pinterest

Дори и да не си фен на “Теорията за Големия взрив”, вероятно си виждал тази тениска все някъде.

19. FCUK

FCUK

© Pinterest

Извинете, какво пише на тази тениска? Дизайнът е на French Connection UK и успява да зарадва тийнейджърите по целия свят, като в същото време панира родителите им.

20. Jurassic Park

Jurassic Park

© Pinterest

Сложи огромен, кръвожаден динозавър на екрана и със сигурност ще спечелиш публиката. Оказва се, че тиранозавър рекс изглежда също толкова готино и на тениска.

21. The Godfather

The Godfather

© Pinterest

Тениската с логото на “Кръстникът” е една от най-култовите филмнови тениски, които можеш да намериш и определено е предложение, което не можеш да откажеш.

Да, това са някои от най-култовите тениски. Тях обаче можеш да ги намериш навсякъде. А искаш ли нещо различно, което да те накара да се почувстваш уникален? Разледай нашите дизайнерски модели! 😎

Всички дамски тениски Всички мъжки тениски

Избрани kato
за #теб

Тениски с принт, дрехи и аксесоари, подбрани като за теб. Открий твоята нова находка в уникалния ти стил.

Още за четене

Количка
Както всички, и ние ползваме бисквитки.

Грабни
отстъпка

Абонирай се за бюлетина и пазарувай с -5% отстъпка. Разбирай първи за новите ни предложения.